Video Format Dönüştürme Nasıl Yapılır?

Günümüzde internet kullanımında videolar daha daha çok ağırlık kazanmaya başladı. Bunda şüphesiz internet bant genişliğinin artması önemli bir katkı sağlamaktadır.  Artık çok kolay bir şekilde cep telefonumuzdan (genellikle akıllı olanlardan) video çekip arkadaşlarımıza gönderebiliyoruz ya da direk olarak internet üzerinden youtube, facebook, instagram vb. sitelerde paylaşabiliyoruz.

Peki çektiğimiz yada hazırladığımız videoyu hangi video formatında olmalı yada internette hangi formatta paylaşabiliriz? Ya da bu işlemi nasıl yapabiliriz? Piyasada bu işi yapan ücretli ve ücretsiz birçok program bulunmaktadır. Ben bu yazımda kafa karıştırmadan çok pratik ve hemen hemen her bilgisayarda bulunan vlc media player ile bu işlemin nasıl yapıldığını paylaşıcam. Vlc Media Player bilmeyenler açık kaynak kodlu olarak ve ücretsiz olarak dağıtılan, ayrıca Linux ve Windows işletim sistemlerini desteklemektedir. Öncelikli olarak eğer program bilgisayarınızda yüklü değilse güncel sürümünü  buradan indirebilirsiniz. Bu arada programın Türkçe ara yüzü olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Programı kurduktan sonra menü kısmından ortam ekle seçeneğinden format dönüştürmek (convert etmek) istediğimiz programı seçiyoruz. Ardından alt tarafta bulunan oynat butonun yanındaki oku tıklayarak dönüştür ve kaydet seçeneğini seçip devam ediyoruz. Karşımıza dönüştürmek istediğimiz video formatını soran bir ekran çıkacak. Burada ihtiyacımıza uygun olan kodeği belirleyip seçebiliriz. Genellikle internette paylaşılan videolar çok iyi sıkıştırma (boyut küçültme) ve görüntü kalitesi sunan h264 kodeği ve mp4 formatı tercih edilir. Format seçme işlemini tamamladıktan sonra kaydedeceğimiz bilgisayar dizinini belirttikten sonra format çevirme işlemine başlayabiliriz. İşlem bu kadar. Bu işlemin nasıl yapılacağına dair videolu anlatımı aşağıdan izleyebilirsiniz.

Yorum bırakın